Skip to the main content

Wedstrijdreglement

WEDSTRIJDREGLEMENT

BC WOENSELSE HEIDE

 

Bij het begin van het clubseizoen wordt een jaarprogramma bekendgemaakt waarin de volgende onderdelen zijn opgenomen:

  • Het aantal speelronden voor de interne parencompetitie van telkens 5 of 6 weken.
  • Het aantal speelavonden voor de interne viertallencompetitie. Deze wordt alleen gespeeld bij voldoende animo van de clubleden.
  • Het aantal speciale feestdrives die worden georganiseerd bij gelegenheden als Kerstmis, Pasen en de afsluiting van het seizoen.
  • Het aantal vrije speelavonden.
    Daarnaast kan er het gehele jaar thuis “kofferbridge” gespeeld worden.

 

REGLEMENT INTERNE PARENCOMPETITIE

 

  • Er wordt gespeeld volgens de spelregels en het wedstrijdreglement van de NBB, met één uitzondering op de alerteerregels. De normale (8+ punten, 4kaart(en) hoog) Stayman en de Jacoby voor de hoge kleuren hoeven niet gealerteerd te worden.

 

  • Ieder paar speelt volgens afnemende speelsterkte in groep A of B.
    De grootte van de groepen wordt vastgesteld door de TC en wel zodanig dat per groep een gemiddelde opkomst van 12 tot 14 paren mag worden verwacht.

 

  • Bij de indeling aan het begin van het seizoen wordt de competitie-eindstand van het vorige seizoen als uitgangspunt genomen.

 

  • Voor nieuw aangemelde paren geldt in principe dat ze in de laagste groep beginnen. De TC kan hier van afwijken indien zij van mening is dat de speelsterkte van het nieuwe paar dusdanig is dat indeling in een hogere groep gerechtvaardigd is.
    Een paar dat in de loop van het vorige seizoen lid is geworden, wordt ingedeeld in de groep waarin dit paar qua speelsterkte volgens de TC thuishoort.

 

 

  • Promoveren en degraderen.
    Na elke, met uitzondering van de laatste, speelronde promoveert of degradeert in elke groep 25% van het aantal paren naar beneden afgerond op een geheel getal. Bij gelijk eindigen geldt dat het paar dat over de gehele ronde de hoogste zittingsscore behaald heeft, promoveert dan wel niet degradeert. De grootte van de direct hogere groep  is bepalend voor het aantal paren dat promoveert.
    Door omstandigheden kan aan het einde van een ronde een versterkte of afgezwakte promotie- en/of degradatieregeling noodzakelijk zijn. Dit wordt bij aanvang van de betreffende ronde meegedeeld.
    Een paar mag eenmaal per clubcompetitie promotie weigeren. Het paar wordt dan als niet-promotie gerechtigd beschouwd.

 

  • Voor het bepalen van de clubkampioen worden na elke speelronde aan elk paar plaatspunten toegekend aan de hand van de “plaatspunten parencompetitie” tabel (zie aan het eind van dit reglement). Als paren in de loop van de clubcompetitie van samenstelling veranderen, neemt ieder lid de helft van de tot dan toe behaalde aantal plaatspunten mee.

 

  • Voor het bepalen van de slemkampioen worden voor elk slem-spel slempunten toegekend. 3 punten voor klein slem en 5 punten voor groot slem, geboden en gemaakt. Bij het niet behalen van het slemcontract wordt 1 punt in mindering gebracht.

 

  • Bekers

 

  • Competitiebeker
    Deze wisselbeker wordt uitgereikt aan het paar dat over het hele seizoen het hoogste aantal plaatspunten heeft behaald en daarmee clubkampioen is geworden. Bij gelijk eindigen beslist het hoogste gemiddelde percentage dat men over een gehele ronde heeft behaald in de hoogste groep waarin beide paren hebben gespeeld.

 

  • Slembeker
    Deze beker wordt uitgereikt aan het paar dat over het hele seizoen het hoogste aantal slempunten heeft behaald en daarmee slemkampioen is geworden.
    Bij gelijke stand geldt: het hoogste aantal behaalde punten groot slem en indien dan nog een gelijke stand, het laagste aantal aftrekpunten wegens het niet behalen van het slemcontract.

 

  • Aanmoedigingsbeker (de “Fons Berkvens” trofee)
    De TC bepaalt wie er in aanmerking komt voor de aanmoedigingsbeker.

 

  • Afwezigheid
    • Bent u een competitieavond verhinderd, dan krijgt u een vervangende score van het gemiddelde van de wel gespeelde avonden met een maximum van 50%.

 

  • Bent u twee avonden verhinderd, dan krijgt u een vervangende score van het gemiddelde van de wel gespeelde avonden met een maximum van 47%.

 

  • Bent u meer dan twee avonden verhinderd, dan degradeert u automatisch, tenzij u gebruik gemaakt heeft van de “ijskast” regeling.

 

  • Indien men van tevoren weet dat men een aantal avonden van een bepaalde ronde niet kan spelen, kan men de T.C. vragen om gedurende die ronde in de “ijskast” te worden geplaatst. Dit kan slechts eenmaal per seizoen. Dit betekent dat men die ronde niet kan promoveren of degraderen. Voor de competitiestand krijgt men dan het gemiddelde aantal plaatspunten van de overige ronden.

 

10     Invallen

 

  • Indien uw partner niet kan spelen op de clubavond en u wel, probeer dan met een invaller te spelen (bij voorkeur uit de club zelf).

 

  • Speelt u met een invaller van buiten de club, dan is een score van boven de 50% gebonden aan een maximum van 55%.

Een score onder de 50% blijft staan.
Eventueel behaalde slempunten worden aan het oorspronkelijke paar toegekend.

 

  • Speelt u met een invaller van binnen de club, dan wordt men in principe ingedeeld in de groep van de hoogst geplaatste speler. Scoort u boven de 50%, dan blijft de score staan. Een score onder de 50% is gebonden aan een minimum van 45%. De uitslag geldt voor beide oorspronkelijke paren. Dit geldt tevens voor de eventueel behaalde slempunten.
    Als het combipaar bestaat uit een speler van een A-paar en een B-paar en in de A-lijn speelt, krijgt het oorspronkelijke B-paar een bonuspercentage van 3 %. Speelt het combipaar in de B-lijn, dan krijgt het oorspronkelijke A-paar een aftrekpercentage van 3 %.

 

  • Men is verplicht de score te laten meetellen.

 

  • Als men reeds een week of langer van tevoren weet dat men verhinderd is, vermeld dit in het absentieschrift of via de website of telefonisch bij de wedstrijdvoorbereider. Geef bovendien aan of uw partner bereid is in te vallen. De telefoonnummers staan op de website  nbbclubsites.nl/club/30012.

 

  • Een speelronde duurt normaal gesproken 30 minuten. Vijf minuten voor afloop gaat een zoemer, waarna men zonder toestemming van de wedstrijdleider niet meer aan een nieuw spel mag beginnen.

 

  • Bij onregelmatigheden behoort men een arbiter te waarschuwen. Bent u het niet eens met de beslissing van de arbiter, dan kunt u dit voorleggen aan de protestcommissie.

 

  • Noord controleert de gang van zaken aan tafel. Oost of West controleert de score, die door Noord op het scorebriefje resp. de bridgemate is ingevuld. Doe dit zorgvuldig, het bepaalt uw score. Iedereen aan tafel is verantwoordelijk voor de juiste spellen op tafel.

 

  • Begin de laatste ronde met het hoogst genummerde spel, dit in verband met een eventueel door anderen nog na te spelen spel.

 

  • Na afloop van de avond moeten de spelmaterialen worden opgeruimd en opgeborgen en zal, indien mogelijk, een voorlopige uitslag worden bepaald.

 

  • Een systeemkaart is verplicht en moet direct bij het begin van een ronde op tafel worden gelegd.

 

  • Als zowel de A- als de B-lijn een oneven aantal paren bevat, wordt het op dat moment hoogst genoteerde paar van de B-lijn ingedeeld in de A-lijn, of, het laagst genoteerde paar van de A-lijn ingedeeld in de B-lijn. Dit kan eenmaal in een competitieronde. In geval het meerdere keren voorkomt in een competitieronde wordt het op dat moment een-na-hoogste,, respectievelijk het een-na-laagste paar genomen, etc, etc. Het desbetreffende B-paar krijgt een bonuspercentage van 3 %, het desbetreffende A-paar een aftrekpercentage van 3 %.

 

  • In gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist de TC.

 

 

Plaatspunten parencompetitie

 

RANG A-GROEP RANG B-GROEP
1 120 1 90
2 115 2 86
3 110 3 83
4 105 4 79
5 100 5 75
6 95 6 71
7 90 7 68
8 85 8 64
9 80 9 60
10 75 10 56
11 70 11 53
12 65 12 49
13 60 13 45
14 55 14 41
15 50 15 38
16 45 16 34
17 40 17 30
18 35 18 26
19 30 19 23
20 25 20 19
21 20 21 15
22 15 22 11
23 10 23 8
24 5 24 4

 

 

 

 REGLEMENT INTERNE VIERTALLENCOMPETITIE

 

  1. Op iedere avond van de viertallencompetitie zijn er twee zittingen van 12 spellen. Er wordt gespeeld volgens de spelregels en het wedstrijdreglement van de NBB.

 

  1. De teams worden door de eigen leden onderling gevormd.

 

  1. De indeling voor de eerste avond gebeurt op willekeurige basis.
    Voor de volgende avonden wordt telkens een nieuwe indeling gemaakt volgens het zogenaamde Zwitserse systeem.

 

  1. De eindstand wordt bepaald door het totaal van de behaalde winstpunten over alle ronden.
    Bij gelijke stand wordt de rangorde bepaald door het resultaat van de onderlinge wedstrijd.
    Indien daarna de stand nog gelijk blijft, geldt als maatstaf het resultaat dat tegen de hoogst geëindigde gemeenschappelijke tegenstander is behaald.

 

  1. Alleen de teams die alle wedstrijden hebben meegespeeld worden in de eindrangschikking opgenomen. Er mogen gedurende maximaal twee avonden niet meer dan twee invallers hebben meegespeeld

 

  1. Individuele invallers van buiten de club zijn toegestaan na overleg met de TC. De TC ziet er daarbij op toe dat invallers geen duidelijke versterking van een viertal betekenen.
    Een team mag uit drie paren zijn samengesteld.

 

  1. Een systeemkaart is verplicht en moet direct aan het begin van een ronde op tafel worden gelegd.

 

  1. In gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist de TC.

 

 

SPECIALE FEESTDRIVES

 

Kerstdrive

 

De Kerstdrive staat  in het teken van verbroedering en vrede en heeft een feestelijk aangekleed karakter.

Daarom wordt bij deze drive met wisselende partners uit de vereniging gespeeld om het contact met leden die je niet zo vaak spreekt te bevorderen en ieder kennis te laten maken met andere bied en speelstijlen. De TC bedenkt een wedstrijdvorm die hierbij past.De uitslag wordt individueel bepaald en na afloop krijgt iedereen een prijsje en wordt er nog gezamenlijk een hapje gegeten.

 

 

Paasdrive

 

Deze drive staat in het teken van Pasen zowel qua wedstrijd als qua prijzen.

De drive wordt gespeeld met eigen partner en kan op verschillende manieren worden opgezet. De TC bedenkt een wedstrijdvorm waarin de telling m.b.v. eieren gedaan kan worden. Iedereen krijgt een prijsje. De drive wordt verder aangekleed met wat Paashapjes.

 

 

Slotdrive

 

De slotdrive is een zogenaamde verrassingsdrive. De TC bedenkt een afwijkende wedstrijdvorm voor die avond. Wel wordt er met de eigen partner gespeeld en zijn er 3 prijzen per lijn. Een hapje verluchtigt de avond. Sinds  1-10-2018 noemen we deze de Hans van Loon drive.

 

KOFFERBRIDGE

 

Gedurende het gehele jaar kan er thuis “kofferbridge” gespeeld worden. Nadat de spellen 8 à 10 keer gespeeld zijn wordt er door de TC een uitslag bekendgemaakt en begint een nieuwe koffer-competitie.

 

De TC van BC Woenselse Heide

Andere artikelen

Clubkampioenschap

  Woensels Clubkampioenschap  club  paarnr. score ...

25/11/2023 - Jan Bax

Slemkampioenen 2022-2023

  1 Jeanne Hermans & Eveline Preso 11250 25 2 Henk Franse & Ben...

16/06/2023 - Jan Bax

Clubkampioenschap 2022-2023

    Clubkampioenschap 2022-2023                                  ...

15/11/2022 - Jan Bax